AMORGOS MİMARİSİ
Amorgos çağlar boyunca uğradığı sayısız istilalara bağlı olarak mimari açıdan zengin çeşitliliğiyle tanınır. Merkez Chora erken hristiyan çağlardan beri özgün orta çağ karakterini korumuş tek köydür. Bunun yanı sıra adanın kalanı Bizans, Venedik, Neoklasik ve Kiklad mimarisinin kendine özgü büyüleyici bir karışımından oluşmaktadır. Mavi pencere ve kapılar ile küçük yuvarlak çatılı beyaz evleri ile karakterize edilir.
Bizans mimarisinin en çarpıcı örneklerinden biri kesinlikle Panagia Hozoviatissa Manastırı’dır. Amorgos’un mücevheri olarak bilinir ve Yunan adaları içindeki en beğenilen manastırlardan biridir. Alçak mermer kapısı direkt olarak merdivenlere açılır. Bu yol hazinelerin ve ikonların bulunduğu daha üst seviyedeki bir yere çıkar. Denizin 300 metre üzerinde bir uçurumun uç kenarında asılı gibi durur.
Kayaların içi oyularak yapılmış bir yapıdır. Manastır adanın koruyucusu olan Panagia Grace olarak da bilinen Meryem Ana’ya ithafen yapılmıştır. Bu yapı insanoğlunun Meryem Ana’ya hürmetini simgeler. Adalılar tarafından sürgün yeri olarak da kullanılmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder